Server Sistemleri

Kritik iş uygulamaları ve veri yönetimi için doğru sunucu çözümlerinin seçilmesi, gerek iş sürekliliği gerek veri güvenliği için çok önemlidir. Firmamız, uzman satış ve teknik ekibiyle, bugün ve gelecekteki iş ihtiyaçlarınızı karşılayacak, başlangıç seviyesinden en yüksek seviyeye kadar, maksimum kapasite ve performans sağlayan sunucu modelleri ile satış öncesi ve sonrası katma değerli hizmetler sunmaktadır.

Yönetimi kolay ve aynı zamanda esnek, ölçeklenebilir ve ekonomik sunucu modelleri için Supermicro, HP, IBM, Dell gibi lider üreticilerin iş ortaklığını yürüten firmamız; sunucuların temini, montajı, devreye alınması, işletim sistemi kurulması, yazılım ve donanım yapılandırma çözümleri sunmaktadır.

Verdiğimiz ilgili hizmetlerden bazıları:

– Satış öncesi analiz işlemleri

– Kullanılacak uygulamalara göre kapasite planlaması (CPU, RAM, Disk, uygun RAID yapısının seçilmesi)

– Mevcut sunucularla entegrasyon çalışmaları

– Server konsolidasyonları

– Kuruluş, bakım ve destek hizmetleri

 

Sanallaştırma Çözümleri

Sanallaştırma (Virtualization) Nedir?

Sanal sunucu teknolojisi, tek bir fiziksel ana makine üzerinde, birden fazla sunucu ve uygulama çalıştırabilmesini ve fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla çok daha verimli kullanılabilmesini sağlayan, çeşitli yazılım ve donanım bağımlılıklarını ortadan kaldırarak, yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür.

Sanallaştırmanın Faydaları

Sanal makine kullanımı küçük, orta ya da büyük, her ölçekte şirket için oldukça önemli imkânlar sağlamaktadır. En önemli faydaları şunlardır;

– Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma imkânı sağlar

– İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir.

– Kuruluşun ölçeğine göre donanım maliyetlerinde %50’ye varan düşüş sağlanır.

– İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur.

– Operasyonel kurulum ve bakım maliyetlerinde %80’e varan azalma görülür.

– Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirebilme imkânı vardır.

– Merkezi yönetim ile tüm sunucuları tek bir merkezden izleme ve raporlama imkânı sağlanır.

– Sanal işletim sistemine kurulmuş olan herhangi bir uygulamayı, yeni bir ana bilgisayara geçilirken sanal işletim sistemini durdurup, işletim sistemi dosyasını yeni bilgisayara taşıdıktan sonra tekrar çalıştırarak kalınan yerden devam etme kolaylığı sağlanmış olur.

– Windows altında eski sürüm Windows, Linux, Mac veya Linux altında Windows, Mac ( vs.) çalıştırılabilmiş olur.

– VMWare Mimarisi

Sanal makine çözümleri incelendiğinde küçük, orta ve büyük her seviyeden şirket ve organizasyonun sanallaştırma ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek çözümlerin başında gelen VMware, 1998 yılında ABD merkezli olarak kuruldu. İlk çözümlerini pazara 1999 yılında çıkaran VMware şu an pazarı yönlendiren birkaç kuruluştan birisidir. VMware topolojisinin hedeflediği yapı “sanal altyapı” (virtual infrastructure) olarak adlandırılır.

Altyapı genel olarak 3 bileşenden oluşmaktadır;

– Her bir makinenin tam sanallaştırmasını sağlayacak yönetim yazılımı

– Sanallaştırma temelli kaynak planlamasını sağlayacak planlama yazılımları

– Yıkım onarımı (disaster recovery) gibi IT süreçlerinin başarılması için gereken otomasyon çözümleri

 

Active Directory Nedir?

Active Directory, Microsoft tarafından özellikle Windows Server ve Client bilgisayar sistemleri için tasarlanmış olan içerisinde sunucu, client bilgisayar, kullanıcı ve yazıcı gibi bilgileri tutan bir dizin servisidir. Tabi bahsi geçen verileri tuttuğu için aynı bir veritabanıdır. Bu servis içerisinde yer alan Group Policy yönetim aracı ile çeşitli kısıtlamalar yapabilir veya tek bir noktadan istediğimiz uygulamanın dağıtımını gerçekleştirebiliriz. Kaynakların kontrolü ve yönetiminin merkezileştirilmesi açısından büyük kolaylık sağladığı için çok tercih edilen bir servistir.

Active Directory servisi, Domain Controller olarak adlandırılan sunucu veya sunucular üzerinde tutulur. İlgili servisin varsayılan konumu “%systemroot%NTDS” şeklindededir. Veritabanı dosya ismi ise ntds.dit (New Technology Directory Service-Directory Information Tree)’ tir. Bununla birlikte tüm işlemlerin geçici olarak yer aldığı, değişikliklerin veritabanına yazılmadan önce çeşitli sebeplerden ötürü saklandığı ve transaction log olarak adlandırılan edb.log isimli dosya da, Active Directory servisinin çalışmasında kritik rol oynar. Bir diğer önemli veritabanı bileşeni ise ESE checkpoint olarak adlandırabileceğimiz ebd.chk dosyasıdır. Bu dosyanın görevi edb.log a yazılan değişiklik bilgisinin “ntds.dit” içerisine, düzgün ve tutarlı olarak yazılıp yazılamadığını konrol etmektir.

Active Directory Özellikleri;

  • Yönetilebilirlik
  • Ölçeklenebilirlik
  • Genişletilebilirlik
  • Güvenlik Entegrasyonu
  • Diğer Dizin Servisleriyle Birlikte Çalışabilme
  • Güvenli Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme
  • Group Policy ile Yönetim
  • Dns ve Dhcp gibi Servislerle Birlikte Çalışabilme Özelliği